Storžič, Veliko kladivo i Veliki vrh

Na ovaj izlet sam išao s planinarima iz HPD "Strmac" Nova Gradiška.

Prvi dan se hodalo na Storžič (2132m) sa sjeverne strane. Storžič je najzapadniji dvijetisućnjak u Kamniško-Savinjskim Alpama. Od Doma pod Storžičem na vrh vodi pet atraktivnih staza. Prva vodi preko planine Javornik, druga čez Škarjev rob i njom se išlo u oba smjera. Treća i najzanimljivija staza vodi kroz kameni usjek Žrelo. Četvrta staza  "čez Psico" po težini je u rangu s ovom "skozi Žrelo". Peta staza je podvarijanta ove prethodne, zaobilazi greben Psice i nastavlja po jugozapadnom grebenu do vrha.
Vrijeme je bilo klimavo, sreća prati hrabre, bez kapi kiše. Iako jedan od najposjećenijih vrhova u Sloveniji, zbog fantastičnog pogleda i lake dostupnosti, ovaj put, zbog vremenske prognoze, gore je samo nekolicina odvažnih. Ili neopreznih. Kako se uzme. Po povratku do doma gdje se održavala proslava mature godišta 68-og, što je bio razlog da je vodič prenoćište rezervirao u Domu na Kofcah, nakon kraćeg odmora minibus nas vozi do kraja asfalta ispod kmetije Matizovec. Taman nas krenulo, samo 1600m uspona je za nama, a već prekidamo izlet zbog važnog priopćenja. Večera se hladi! Pivo meračno orošeno. I gemišt. Za one koji znaju znanje. Iz nepoznatih razloga malo poslije osam manjina ostaje na druženju, većina već duboke snove sniva.
Drugo jutro se dijelimo u dvije grupe. S prvom grupom idem preko Kofce gore (1967m) na greben pa prema istoku ispod Maloga kladiva na Veliko kladivo (2094m). Lijep je dan, ljudi u kričavim bojama na sve strane. S Velikog kladiva grebenom, pa podno Toplara (2000m) dolazimo na Veliki vrh (2088m), najzapadniji dvijetisućnjak u 10 kilometara dugom masivu Košute. Sama Košuta diči se najdužim grebenom u Sloveniji. U međuvremenu druga grupa ide direktno na Veliki vrh i natrag. S vrha se spuštamo do Doma na Kofcah, smještenog na jednoj od najljepših planina u Karavankama gdje se gostimo slovenskim tradicionalnim jelima. Osuvremenjene inačice, borovničevi i čokoladni štruklji miluju nepca. Šapuću: "Dođite nam opet". Brzinski spust do Matizovca, pa uz posjet jednoj dionici poučne staze Dovžanova soteska, lagano iz Slovenije u Slavoniju. Povratak kući, kako se ono službeno kaže, u večernjim satima.

Doći ćemo vam opet, slatkice!

Back to Top